måndag 6 oktober 2014

Palsternackskaka - jovisst!

Okej, du har garanterat ätit morotskaka någon gång. Troligtvis hört talas om att man kan baka på rödbetor och även zucchini. Men palsternacka? Egentligen inget konstigt; det är ju typ som en morot, men jag har bara ätit det en gång tidigare så helt vanligt är det ju inte.

Nu var det dags för mig att prova detta efter ett recept jag hittade i Lantliv. Receptet var ganska likt en morotskaka men med palsternacka istället då och inte lika många kryddor som en morotskaka ibland kan ha; här var det bara kardemumma. Eftersom kardemumma ("hemmastött" i mortel, inte malen som man köper färdig) har seglat upp som något av en favoritkrydda kände jag denna kaka nog skulle bli riktigt bra. Till på köpet har den whipped cream cheese frosting ovanpå, något som jag gillar starkt! Och visst - det blev en suveränt god kaka!



Palsternackskaka

275 g palsternacka
2 dl rapsolja
4 ägg
4 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk grovmalen (stött) kardemumma
1 tsk salt

Frosting
1 dl florsocker
75 g rumstempererat smör
200 g färskost (Cream cheese)
1 tsk vaniljessens
2 dl vispgrädde
1 dl solroskärnor att strö över
Kokosflingor att strö över

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter.

Riv palsternackan fint och lägg i en bunke tillsamman med olja och ägg. Vispa samman till en pösig smet.

Blanda de torra ingrediensrena och tillsått dem i smeten. Rör om så att det blandas väl.

Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt kakan svalna helt.

Sikta ner florsockret till frostingen i en bunke. Lägg i smöret och vispa till en mjuk och klumpfri smet.

Tillsätt färskosten och vaniljessensen och rör till en slät blandning.

Vispa grädden i en separat bunke och rör sen ner den i färskostblandningen. Bred frostingen över kakan.

Rosta solroskärnorna och kokosen i en torr stekpanna tills de har fått färg och det börjar knäppa i kärnorna. Låt svalna och strö dem sen över kakan.


Inga kommentarer: