torsdag 27 november 2014

Adventsljusstaken!

Så blev den då äntligen färdig - den hemmapysslade adventsljusstaken! Eller, äntligen och äntligen, den har faktiskt varit färdig ett tag, kruxet har bara varit att ha tid och ork att fota den när det är dagsljus (som ju ändå inte innebär så väldans mycket ljus). Om tre dagar tänder vi det första ljuset för att fira att världens bästa högtid nu börjar!


 
 
 
 

måndag 17 november 2014

Kalastema på kalaset!

Här har det kalasats i dagarna två! I lördags barnkalas med F:s vänner, där jag och S, trots alla mentala förberedelser på det kaos som skulle komma, var som två blöta fläckar efteråt. Nejdå, inte riktigt så illa, men nästa år kör vi på utomhuskalas. Det är nästan bestämt. Vi ska bara förbereda oss mentalt på att vara utomhus i två timmar och göra diverse mullegrejer som att grilla korv och sitta på sittunderlag. Vi är inte så bra på sånt eftersom vi helt enkelt inte gillar sånt. Men känslan av att slippa inomhuskaos, fantastiska decibelnivåer från barnröster och kuddkrig med Josef Frank-kuddar är så mycket värd att jag kan stå ut med frusna tår, barr innanför byxorna och röklukt i håret.

Igår var det ett något mer stillsamt kalas för släkten där nivån på fikat var snäppet högre än lördagens chokladbollar. Temat var rätt och slätt "Kalas", som kanske inte ens räknas som ett tema. Det är som att ha tema "Jul" på julafton. Strunt samma - det var färgglatt, barnsligt och kul! Och som en fjäder i hatten lyckades jag med marängsmörkrämen direkt! Den skar sig inte det minsta och smaksättningen med saft från passionsfrukt var mycket god.




Marshmallows på pinne - en skojig och god sak! Gör ett hål i marshmallowsen med en kniv, stick i ett fint sugrör, doppa halva marshmallowsen i smält vit choklad, rulla i valfritt strössel, ställ kallt en stund och voilá - ett lite extra festligt (och "hemgjort") godis!

söndag 9 november 2014

Framförhållningspyssel

Idag bröt jag mitt löfte om att vänta med julförberedelser till efter F:s födelsedag! Jag började nämligen att pyssla med årets adventsljusstake. Igår var det stor shoppingdag i Stockholm, som bland annat innehöll ett besök på Panduro där träkulor inhandlades. Det var lite större kulor med hål så man kan trä igenom ett band, men även ett större hål upptill där man sätter i en liten ljuskopp för typ antikljus. Så fiffigt! Har tänkt göra en sån ljusstake för något år sen, men då hade jag blivit tvungen att borra eller nåt för att få till hålen för ljusen. Nu har Panduro redan fixa detta! Så idag började jag måla kulorna samt andra mindre kulor som också ska träs upp på band, så att det blir som en slingrande orm på bordet :-)

Och för att ta mig själv och mitt brutna löfte i försvar, så var jag faktiskt så illa tvungen att börja med detta pyssel redan nu. Nästa helg blir det inget pysslade för då är det kalas i dagarna två! Helgen därefter är det faktiskt också kalas (!?) och besök hos vänner i Stockholm. Och helgen efter det - då är det första advent och ljusstaken måste ju vara färdig då! Så ni förstår, jag var så illa tvungen att börja idag. Så det så.

 
 
 
 

söndag 2 november 2014

Ljushögtid i mörkret

Alla helgonahelgen förlöpte lugnt och utan större utsvävningar. Vi var till kyrkogården igår och tände ett ljus i minneslunden. Det är verkligen en fin känsla att stå där i mörkret (och regnet) och omges av andra människor som också mist någon kär. Utan att vi känner varandra delar vi en gemensam upplevelse. En upplevelse som inramas av tusentals levande ljus. Jag önskar att vi kunde ha fler sådana högtider på året.

Sen vankades det hemgjord pizza, variant lyxigare, med vitlöksmarinerade champinjoner och flagad pecorinoost. Dukningen var enkel med några små pumpor som påminde om högtiden i fredags - halloween. Jag tycker att dessa två högtider fungerar bra tillsammans om man gör den ena mindre flamsig och den andra något mindre sorglig. Återigen - den här tiden på året tror jag vi alla längtar efter en mysig högtid då man kan tända alla ljus man hittar, umgås och äta gott!