måndag 6 juli 2015

Glass med smak av citroncheesecake

Bloggen har haft semester, både frivillig och ofrivillig. Jag har inte riktigt kunnat uppbåda någon entusiasm för att skapa kreativa inlägg. Det brukar bli så i början av semestern - först bara en tom, trött hjärna och kropp som behöver lite vila, sen kommer energin farandes och projekten radas upp. Även om energin hade kommit lite tidigare så hade det varit svårt att blogga för jag var utan internet ett tag. Nu har jag både internet och energi!

Vi är på Österlen, som brukligt, och hänger oss åt fikautflykter, strandhugg, bakning, jakt på det perfekta loppisfyndet (finns det?) och blomsterplockning. Första inlägget blir om efterrätten i fredags, som blev en variant på den underbara glassen med kondenserad mjölk som jag hittat hos Louises spis. Man behöver ingen glassmaskin och det blir ändå en helt underbar glas, lite som mjukglass. Den här varianten som hade smak av citroncheesecake fick sällskap av fruktspett.






Ingredienser
500 ml vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
300 g cream cheese
1 tsk vaniljextrakt
3-4 msk lemon curd

ca 5 krossade digestivekex
ca 2 dl krossade maränger
ca 3-4 msk lemon curd (att swirla ner i glassen)


Gör så här:

1. Häll grädden, kondenserade mjölk, vaniljextrakt, cream cheese och lemon curd i en stor skål.
2. Vispa med elvisp tills smeten tjocknar och börjar få lite styvare toppar.
3. Häll hälften av smeten i en form. Strö över nästan all krossad digestive och maräng. Värm ev lemon curden lite i micron så den blir lättare att swirla ner i glassen. Täck med resterande glassmet. Rör ner ytterligare lite mer lemon curd. Avsluta med att strö över resterande digestive och maräng.
4. Täck med plastfolie och frys tills glassmeten stelnat, ca 4-6 timmar.
5. Ta ut och låt glassen mjukna några minuter innan den serveras.



Inga kommentarer: