lördag 31 oktober 2015

Pumpapaj och spökcupcakes

Efter tre dagars höstlov börjar jag äntligen komma ner i varv. Svårt det där att vara ledig och liksom bara ta det lugnt. Men efter en välbehövlig massage igår och uppmaningen från massören att "Gå hem och sitt i soffan nu resten av eftermiddagen", vilket jag faktiskt gjorde, så kände jag mig lugn på djupet. F var hemma hos morfar och S jobbade så det fanns ett lugn på ytan också här hemma. Jag satt faktiskt i soffan flera timmar: läste inredningstidningar, slötittade på TV, surfade på Pinterest och åt en sen lunch där i soffan. Nu fortsätter helgen och inuti mig finns lugnet kvar.

Idag är det ju två högtider samtidigt: Allahelgons dag och Halloween. Eftersom jag gillar att fira saker kör vi båda två i någon sorts kombination. I förrgår hade vi lite Halloweenfika här hemma och F och jag karvade ur en stor pumpa för första gången i våra liv. Inte helt lätt, men vi hade väldigt kul eftersom vi använde en borr (?!) för att göra dekorativa hål. Jag har lite svårt för de där skräckansiktena, så vi gjorde vår egen variant. Ikväll går vi till kyrkogården och tänder ljus för våra nära som inte längre finns med oss och sen blir det middag vid ett bord dukat med pumpor. Som sagt, vi firar lite av varje, men undviker de värsta skräck, blod och läskiga spindlar-uttrycken.

 


 

På Halloweenfikat bjöd jag på pumpapaj och små spökcupcakes. Har aldrig gjort pumpapaj förut, men den här blev riktigt god. I alla fall var de vuxna gästerna övertygade om den saken! Jag tog pumpaköttet från den stora orangea pumpan som vi gröpte ur för att ha som dekoration. Var lite tveksam till det, men det gick helt okej. Tror dock att jag kommer använda butternut nästa gång, för att få ett lite fastare och ljusare pumpakött. Receptet på spökcupcaksen finns här, fast det är en tårta men det är bara att fylla kaksmeten i små cupcakesformar i stället för i en stor form. Uteslut Snickers och Nutella från frostingen och spritsa den sen som en "topp" på cupcaksen. (Om frostingen blir för lös kan man ställa den i kylen en stund och sen vispa upp den lite lätt igen.) "Dutta" sen dit smält choklad med en pensel så att spökena får ögon och mun.

 


 
Jag gjorde ett spindelnät på pajen genom att spritsa smält choklad som i en spiral och sen dra lätt med en kniv från mitten och ut.
 
Här är receptet på pumpapajen:

Pajskal
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 äggula

Fyllning
4 1/2 dl grovhackad pumpa (t.ex. butternut)
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
lite riven muskot (jag tog kardemumma istället eftersom jag inte hade muskot hemma)
2 dl creme fraiche (jag tog vispgrädde)

Hacka smöret och nyp ihop med mjöl och socker. Avsluta med att blanda i äggulan.

Knåda och tryck ut degen i en pajform med diametern 22 cm. Använd gärna en med löstagbara kanter. Ställ sedan formen i kylen en timme.

Skala och grovhacka pumpan. Koka i vatten ca åtta minuter tills den är mjuk. Häll bort vattnet och mosa pumpan med hjälp av en gaffel eller en potatisstamp.

Blanda i socker, ägg och alla kryddor. Avsluta med att röra ner crème fraîche (eller grädde).

Häll smeten i pajformen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 50 minuter. Låt svalna innan servering och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer: