måndag 28 september 2015

Veckans vego: Quornbitar i jordnötssås

Vi är inne på höstens andra förkylningsomgång, men som vanligt blir vi inte helt däckade i några få dagar, utan lite småhängiga i många dagar. Inget av alternativen är väl särskilt kul, men jag föredrar nog den här varianten då livet kan fortgå något sånär som vanligt med jobb och skola. Idag var det studiedag på min skola, vilket innebär ett lägre tempo än när eleverna är där, och det uppskattas av en förkyld kropp!

Veckans vego är en mumsig helgfavorit här hemma. Visst funkar den en vardag också, men eftersom det är lite svårt ibland att hitta festlig vegetarisk mat så håller vi rätt hårt i att de rätter som har en aningens mer festlig touch äts vid aningens mer festliga tillfällen, typ lördagar.



Quornbitar i jordnötssås, 4 port.

300 g quornbitar
1-2 äpplen
1 vitlöksklyfta
1 dl salta jordnötter, hackade
1 tsk hackad röd chili
2 msk jordnötssmör
Skal och saft av en lime
1 tsk råsocker
1 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning

Skala och hacka vitlök och chili och fräs det i olja i en gryta.

Tillsätt quornbitarna och stek en stund.

Blanda i jordnötssmör, jordnötter, lime, socker, grädde, creme fraiche och buljongtärning och låt sjuda en stund.

Skala och klyfta äpplet/äpplena och lägg i grytan så bitarna blir lite varma.

Servera med ris och en sallad. Strö gärna på extra jordnötter vid servering och ställ fram limeklyftor till den som önskar mer syrlighet.




tisdag 22 september 2015

Fransk plommonroyalepaj

Det här är en underbart god paj! Man fyller den med s.k. royalesmet som bl.a. innehållet mandelmassa vilket ger en väldigt fin smak. Det går att lägga i alla möjliga olika frukter och bär, bara som de är eller som här, stekta i smör, socker och kanel.



Fransk plommonroyalepaj

Pajdeg (2 pajer):

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ekologiskt ägg
½ msk kallt vatten

Nyp ihop tärnat smör med vetemjöl och florsocker.

Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.

Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 min.


Fyllning (1 paj):

3 ekologiska ägg
2 dl kesella 10%
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
100 g mandelmassa

6 mogna plommon
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
1 näve mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa.

Dela och kärna ur plommonen.

Smält smör, socker och kanel i en het stekpanna och stek plommonen med snittytan nedåt i ca 3 minuter.

Klä en pajform med pajdegen. Fyll den med royalesmeten till 2/3.

Fördela plommonen med snittytan uppåt i pajformen och strö över mandelspån.

Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 minuter tills den stannat och fått en gyllene färg.


söndag 20 september 2015

Veckans vego: Pasta med cajunquornfärs

Det här är en supergod, lite kryddigare variant av (vegetarisk) köttfärssås! Var inte rädd för att ta i lite med kryddningen eftersom både pastan och fetaosten gör att smaken "försvinner" lite, eller i alla fall mildrar den.

 



Pasta med cajunquornfärs 4 port.

300 g quornfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 burk krossade tomater (eller lite mindre)
½ msk honung
1 tsk paprikapulver
½ tsk chilipulver
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar

Pasta
150 g fetaost

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Hacka gul lök och vitlök fint och fräs det i lite olja i en stekpanna. Skär paprikan i mindre bitar och låt den steka med en stund. Häll sen i färsen och låt den steka också.

Tillsätt de krossade tomaterna.

Sen är det dags att lägga i alla kryddor och honungen. Smaka av vartefter och låt puttra en stund. Det går att pressa i en till vitlöksklyfta om smaken känns lite mesig.

Servera med pasta och smulad fetaost.



 

söndag 13 september 2015

Veckans vego: Svamp- och spenatfyllda cannellonis

Lördagskvällens middag intogs på tu man hand eftersom F är hos farmor och farfar. Vi lagade cannelloni, som är festmat för oss. Lite pilligt att göra, men väl värt mödan! Om du är en skogsmänniska och har hittat kantareller i skogen är det perfekt att ha i den här fyllningen.


 
 
Svamp- och spenatfyllda cannellonis 4 port.
 
8-10 färska eller torkade lasagneplattor
1 påse färsk babyspenat
200 g svamp
1 vitlöksklyfta
200 g färskost
1 dl riven västerbottensost
 
Tomatsås (det går bra att köpa färdig också)
 
200 g krossade tomater
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ buljongtärning
1 tsk flytande honung
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad oregano
Salt, peppar och gärna lite färsk basilika
 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Om du inte använder färdig tomatsås, börja med den så att den får koka ihop lite. Hacka lök och vitlök, fräs i lite olja i en kastrull.
 
Tillsätt de krossade tomaterna, buljongtärning, honung, balsamvinäger och oregano. Låt koka i ca 20 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. hackad färsk basilika.
 
Under tiden tomatsåsen kokar gör du cannelonirullarna. Om du använder torkade lasagneplattor, sätt på en stor kastrull med vatten och koka några plattor i taget i 4-5 minuter. Lägg upp dem på en skärbräda.
 
Finhacka vitlöken. Skiva svampen.
 
Fräs vitlöken i lite olja i en stekpanna. Tillsätt svampen och efter ett tag även spenaten. Låt fräsa en stund. Salta och peppra.
 
Blanda färdkosten med den rivna västerbottensosten i en skål. Häll i svamp- och spenatblandningen och rör om.
 
Lägg en klick av blandningen på ena kortsidan av varje lasagneplatta. Rulla ihop till en rulle och lägg i en ugnsfast form.
 
Häll över tomatsåsen och ställ in i ugnen i 15-20 minuter.
 
Servera med en blandad sallad och gärna lite flagad parmesan.
 
 
 


söndag 6 september 2015

Äppel- och nötkaka

Här kommer äppelkakan som jag skrev om igår när den stod i ugnen. En ganska vanlig sockerkaka som grund (men med riven mandelmassa och stött kardemumma i smeten) och sen fyller man den med smörstekta äpplen pudrade med kanel och blandade nötter. Mycket god med en klick vaniljkesella till!

Äppel- och nötkaka
Fyllning:
4 äpplen, gärna Gravensteiner
2 msk smör
2 msk råsocker
1 msk kanel
Kaksmet:
100 g smör
1½ dl mjölk
3 ägg
3 dl råsocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g mandelmassa, grovriven
1 tsk kardemumma, nystött
200 g blandade nötter och mandlar
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smält smöret och tillsätt socker och äppelklyftor, låt steka några minuter. Pudra över kanel och ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner smörmjölken i äggblandningen.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten. Rör till en jämn smet. Blanda sist ner mandelmassa och kardemumma.
Häll smeten i en smord och bröad (eller mjölad) form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Lägg äppelklyftorna på smeten, strö över nötterna och ställ in formen i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.


lördag 5 september 2015

Veckans vego - zucchinirullar

Puh, det blev ett litet vakuum här på bloggen när jobb och skola började på allvar. Fullt upp på dagarna och trött på kvällarna och så en liten tillbaka till jobbet-förkylning på det, så fanns det inte så mycket ork för bloggande. Nu känns det lugnare och helgen är i princip obokad, så då finns det energi för att sitta vid datorn och skriva.

En äppelkaka står i ugnen, så den dyker upp i bloggen senare, nu får det bli ett middagstips från tidigare i veckan. Vi är ju vegetarianer och fler och fler visar intresse för den vegetariska maten (tack och lov) så jag tänkte börja köra med "Veckans vego" här på bloggen!

Veckans vego den här veckan blir zucchinirullar med fetaostfyllning och tomat- och gurksallad. En ganska somrig rätt, och nu verkar ju hösten vara på intåg, men lite sol och värme finns kvar och det är zucchini-tider så jag tycker den passar bra!

 

Zucchinirullar med fetaostfyllning och tomat- och gurksallad

1 stor zucchini
1 dl kokt bulgur
150 g fetaost
1 dl creme fraiche
Rivet skal av en citron

Sallad:

1 ask tomater i blandade färger
½ gurka
Svarta oliver, gärna Kalamata
1½ dl pistagenötter
Olivolja, lite saft från en citron
Salt och peppar

Koka bulguren enligt anvisningarna på förpackningen. (Jag brukar koka i buljong för lite mer smak.)

Lägg den kokta bulguren i en skål, smula ner fetaosten, rör i creme fraiche och citronskal. Salta och peppra.

Skär zucchinin på längden i skivor (ibland går det bra med en osthyvel). Pensla dem med olivolja och stek dem i en stekpanna tills de blir mjuka.

Lägg skivorna på en skärbräda, klicka på en sked av fyllningen på varje skiva och rulla ihop till en rulle.

Torrosta pistagenötterna i en stekpanna och hacka dem grovt.

Skär tomater och gurka i mindre bitar. Blanda dem med oliverna. Ringla över olivolja och pressad citron. Salta och peppra.

Servera zucchinirullarna tillsammans med salladen. Strö över pistagenötterna.