onsdag 23 december 2015

Julstämning

Dagen före julafton! Här råder lugn, förutom de små skrik av glädje eller besvikelse som kommer från sonens rum där det spelas spel med bästa kompisen. Rödbetorna till rödbetstzatzikin står och puttrar på spisen, jag har precis dammsugit och slagit in de sista klapparna och strax ska jag lägga mig i soffan och låta mig omges av julinspiration från Pinterest.

Förresten, jag kanske ska berätta om den där rödbetstzatzikin, ett givet alternativ till rödbetssalladen i vår familj! Man kokar färska rödbetor, låter dem svalan och river dem grovt. Blandar dem med turkisk yoghurt, pressad vitlök, riven röd lök och smulad fetaost. Det är bara att ta de proportioner man själv gillar. Hur mycket godare som helst än den gräddiga och majonäsiga rödbetssalladen!

En lite reflektion kring det här med julstämning: som i så många andra situationer i livet så blir det ju vad man gör det till. Både i tidningen och på radio beklagar sig människor över den uteblivna julstämningen, eftersom det inte är någon snö eller för att de stressar runt på stan efter de sista julklapparna. Jag är ganska övertygad om att dessa människor inte skulle känna någon julstämning även om det var en meter tjockt snötäcke och julklapparna var inhandlade i november. För de skulle då hitta något annat som "förstör" julstämningen. Det är en ganska naiv tanke att tro att julstämning är något som kommer utifrån, att den bara ska infinna sig oavsett vad jag gör. Julstämning kommer inifrån, från dina nervtrådar som signalerar de känslor du vill eller inte vill framkalla. Hos mig är det inte heller någon snö och jag ska köpa en sista julklapp bland alla andra människor på stan idag. Jag känner en otrolig julstämning trots detta eftersom jag har skapat den känslan!






söndag 20 december 2015

Julgodis

Å jösses - inte långt kvar till jul nu! Så härligt! Ingen stress egentligen, ingen större ångest, utan bara en skön känsla. Helgen har gått åt till att baka julgodis, slå in julklappar och bara ta det lugnt. Självklart blev det klassikern Rocky road (jag gör den som en fudge så att det blir mjuk och härlig), men också en ny favorit: chokladdoppade kokosbollar (som Co-Co eller gamla tiders Bounty ungefär - supergoda!).


Rocky road, ca 40 bitar

200 g mörk choklad                     
200 g mjölkchoklad                
25 g smör
1 burk kondenserad mjölk, sötad                    
2 tsk vaniljsocker         
2 dl minimarshmallows                    
2 dl jordnötter, salta, grovhackade
2 dl Dumlekola, skuren i bitar

Klä en mindre form, ca 20 x 25 cm, med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.

Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ha även i smör och kondenserad mjölk och rör till en jämn smet.

Låt svalna något och rör sen i vaniljsockret.

Blanda sist i marshmallows, hackade jordnötter och Dumlekola. Rör försiktigt.

Häll ut smeten i formen och ställ kallt.

Skär i rutor. Förvara i kyl.
                   


Chokladdoppade kokosbollar, ca 30 st

50 g smör
½ dl sirap
½ dl florsocker
2 dl vispgrädde (ovispad)
200 g kokosflingor
200 g mörk- /ljus- /vitchoklad

Smält smör, sirap, florsocker och grädde i en kastrull medan du konstant rör om i 5-8 minuter tills det blir väldigt klibbigt, kan påminna om kola.

Lägg till kokosflingorna och låt "smeten" svalna.

Rulla sen ungefär 30 bollar och placera de på en plåt eller liknande med bakplåtspapper. Låt bollarna få stå i frysen i ungefär 1 timme.

Smält chokladen över vattenbad. Ta ut bollarna och doppa dem i chokladen, garnera gärna med lite kokosflingor. Ställ kalt för att stelna.




lördag 12 december 2015

Dan före dopparedan!?

Julen närmar sig med stormsteg och jag försöker leva i nuet för att fånga upp så mycket av julkänslan som möjligt. Vi har för längesen övergivit de (gamla) traditionerna med att spara mycket till precis innan jul. I mitt barndomshem kläddes julgranen kvällen innan julafton och då smakade vi den första glöggen. Mysigt, absolut, men sen var ju julen redan där och lika snabbt förbi. Nu klär vi julgranen ungefär vid Lucia, vilket i år blir ikväll (jippiii!) och glögg har vi druckit sen första advent. En klok människa sa: "Tänk att varje dag i december är som dagen före julafton." Jag försöker anamma det tänket lite mer, för varför ska man inte ha den där supermysiga julkänslan många dagar i stället för bara en? Förväntningen, tända ljus, lite uppesittarkväll med godsaker. Jovisst kan det få vara så en vanlig tisdag i december!

Juldekorationer i form av vita julblommor, gran- och tallkvistar samt ännu mer ljus än vanligt, står sedan första advent och sprider julstämning i vårt lilla hus. Hyacinterna slog ut förra veckan! Jag har en på mitt nattduksbord, som gör att jag somnar med ett leende på läpparna och vaknar likadant. Det är något lite magiskt med julens dofter.