söndag 28 februari 2016

Mera blått!

Ja, den blåa vågen fortsätter att svepa in över vårt hem! I torsdags var det dags att som vanligt köpa helgblommor. Ja vadå? Köper inte alla en fin bukett blommor till helgen? Nehej okej, men ni borde testa - det ger en grym fredagsfeeling när man på fredag morgon ser en underbar bukett i vardagsrummet! Sen fortsätter blommorna att sprida glädje hela helgen och veckan därpå. Det kanske lika fantastiska är att man redan efterföljande torsdag får gå till blomsteraffären och med ett leende på läpparna sätta ihop en ny bukett :-)


I alla fall, buketten i torsdags blev blåaktig för att det fanns både underbara blåa anemoner och häftiga blå tistlar. Kanske lite overload med blått, men glad blir man!



Här är en till bild från F:s rum. Vi fick äntligen upp tavlorna! (Varför ska det vara ett sånt där projekt som kan bli liggandes i månader? När man väl gör det går det ju på en kvart!) Den stora tavlan med månen kommer från Little cute mokkasin, precis som den lilla med kaninen från Mrs Mighetto. Valen är ett köp från Etsy. Man köper en nedladdningsbar fil för typ femtio kronor, laddar ner filen till datorn och skriver ut den själv (om man har en bra skrivare) eller skickar den till Gallerix som har en printstudio och som då skriver ut bilden i önskad storlek med riktigt bra kvalitet!


söndag 21 februari 2016

Frozen cheesecake med hallonswirl

I höstas var Hela Sverige bakar mitt och F:s favoritprogram. Jag älskar bakning, F tycker om bakning och han gillar TV-program som är tävlingar, så det blev en bra kombo. Just nu är det Sveriges mästerkock som gäller i stället. Jag tycker att det finns så mycket positivt i både bakning och matlagning så allt som kan uppmuntra F är intressera sig för det är bara bra!

Det var ju Linus Larsson som vann Hela Sverige bakar i höstas och i julas kom tomten med Linus bakbok i julklapp till mig och F. I veckan tittade vi igenom boken och kom överens om helgens bakverk. Igår skred vi till verket och snodde ihop en supergod  cheesecake med smak av vit choklad och hallon! Det är en fryst variant, vilket jag tycker är snäppet godare än en ugnsgräddad cheesecake, och för F som älskar glass blev detta en succé!




Det går åt sex äggulor till smeten, vilket innebär att man får sex äggvitor över. Känns väldigt dumt att bara slänga dem så jag gjorde ett gäng ljusrosa maränger av dem. Både snyggt och riktigt gott att ha till cheesecaken!


Frozen cheesecake med hallonswirl

Botten:
200 g digestivekex eller Maryland cookies

100 g smör


Fyllning:
200 g vit choklad
250 g färskost
6 äggulor
1,5 dl strösocker
5 dl vispgrädde


Hallonsås:
1 msk strösocker
0,75 dl vatten
1,5 tsk maizena majsstärkelse
3,5 dl hallon

Gör så här:


Kör kexen eller kakorna med smöret i en mixer och fördela jämnt i botten på en rund form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan på en sked, och börja med fyllningen.                  

Smält den vita chokladen tillsammans med färskosten över ett vattenbad.                  

Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke.                  

Vispa grädden medelhård i en bunke, den får inte bli alltför tjock.                  

Vänd ner chokladblandningen i bunken med äggblandningen. Vänd sedan ner alltsammans i bunken med vispad grädde.                  

Gör hallonsåsen. Blanda allt utom hallon i en kastrull och koka upp. Lägg ner hallonen och låt koka i 5 minuter på svag värme. Sila av såsen, eller låt bli om du föredrar det. Ställ åt sidan för att svalna.                  

Häll hälften av chokladfyllningen ovanpå bottnen i formen. Häll lite av hallonsåsen ovanpå. Fortsätt varva chokladfyllning och hallonsås om vartannat. Låt kakan stå i frysen i 3–4 timmar och ta fram den omkring 20 minuter innan du serverar den.                  




lördag 20 februari 2016

Blå, blå vindar och vatten...

De blåa influenserna fortsätter svepa in här och där i inredningen här hemma. Mormors gamla "puff" har fått ett nytt blått tyg från Åhléns, lite jeansaktigt sådär.




Tallriksväggen i köket har fått några fler blåa inslag. Väggen bakom målade jag ljusgrå innan jul, förresten. Har nog inte visat det förut. Det där med grått är alltid en liten chansning känns det som. Många gånger blir det för blått (oftast om man bara har vitt och svart i färgblandningen), ibland nästan grönaktigt. I köket är det stora fönster och mycket dagsljus så jag visste att en mer "greige" färg inte skulle bli för beige, utan mer åt det gråa hållet. NCS-koden på färgen är S 1002-Y.




söndag 14 februari 2016

Kärleksdag!

Så var snön och minusgraderna tillbaka - det ante mig! Ja, ja det är ju fortfarande vinter eftersom februari är en vintermånad, så det är bara att gilla läget. Ganska fint ändå med det vita täcket och små solglimtar här och där.


Idag är det Alla hjärtansdag och vi firar lite lagom. Vi har mumsat en del såna där lite halvläbbiga röda geléhjärtan och ikväll blir det lite extra god middag. F pussas mer än vanligt och jag köpte rosa blommor till helgen (inte röda, nej, nej, det funkar inte!). Snart ska jag ner på stan och fika med två vänner; en av dem har jag inte träffat på nästan två år! Det är en bra aktivitet på denna kärleksdag - fika med kära vänner.

Vårens färg här hemma är blått. Jag brukar få en rosa-längtan så här års, vilket är lite konstigt eftersom jag egentligen inte är så jätteförtjust i rosa, men i år blev det blått. Mycket mer logiskt då det känns mer som "min" färg. Bland annat har jag införskaffat två nya blåmönstrade kuddfodral till soffan.


Den i förgrunden är sydd av ett William Morris-tyg och kudden längre bak kommer från House of Rym. 


söndag 7 februari 2016

Semmelkaka

Det är semmeltider! Själv åt jag, traditionsenligt, årets första semla bara dagar efter nyårsafton på Olof Viktors på Österlen. Deras semlor är underbara! Det är sällan jag bakar semlor själv, tycker liksom inte att det riktigt är värt besväret, för bullarna blir sällan godare än dem man köper. Men nu har jag testat en ny variant som är betydligt enklare att baka, nämligen en semmelkaka. Helt enkelt en sockerkaka med kardemumma som man bakar i långpanna och brer sen en härlig smörkräm med mandelmassa på. Och så en klick grädde förstås!







Sockerkaka
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk nystött kardemumma
3 tsk bakpulver

Smörkräm
150 g smör
0,5 dl strösocker
150 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
 

Vispad grädde till servering

 
Gör så här:
Börja med sockerkakan. Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt kallt vatten.

Blanda de torra ingredienserna bakpulver, mjöl och kardemumma. Vänd ner dem i smeten.

Ta fram rektangulär form på ca. 20-30 cm beroende på hur tjock du vill ha kakan.

Lägg i bakplåtspapper och häll i smeten.

Grädda ca. 15 minuter. Prova med en sticka så att kakan är torr. Låt den svalna. Gör under tiden smörkrämen.
 
Smält smöret. Tänk på att ha låg värme på plattan.
 
Tillsätt socker, riven mandelmassa, vaniljsocker äggulor och rör ihop.

Bred på smörkrämen på kakan.

Låt stå i frys/kyl en halvtimme. Ta ut och skär önskade skivor och spritsa på lite grädde.